Forsiden
Centrifugeringsevne og -hastighed
Energiklasse for vaskemaskiner
Fra vaskebræt til vaskemaskine
Gode råd om pletfjerning
Sorter dit vasketøj korrekt
Sparetips- energi og penge
Sådan undgår du husstøvmider
Valg af vaskemaskinemodel
Vaske- og tørreevne for vaskemaskine
Vælg vaskemiddel med omtanke

Vaskemaskinens centrifugeringsevne og -hastighed

En af de specifikationer, du skal kigge efter ved en vaskemaskine, er dens centrifugeringsevne samt centrifugeringshastighed.

Centrifugeringsevne henviser til, hvor meget vand der presses ud af tøjet under centrifugeringen. Des mere vand, der presses ud af tøjet, des bedre er centrifugeringsevnen. En god centrifugeringsevne vil derfor medvirke til, dit tøj opnår en lavere restfugtighed.

Med en lav restfugtighed skal tøjet ikke tørre i så lang tid, hvilket kan reducere tøjets tid i eksempelvis en tørretumbler. Centrifugeringsevnen defineres på en skala fra A til C, hvor A er bedst og C knap så god.

Centrifugeringshastigheden defineres med et tal, og jo højere det tal er, des kraftigere er centrifugeringen. Definitionen af centrifugeringshastigheden er omdrejninger pr. minut.

Den laveste hastighed ligger omkring 400, hvor den højeste hastighed rammer 2000 omdrejninger pr. minut. Ønsker du at udvise hensyn til miljøet under din tøjvask, skal du som udgangspunkt vælge en vaskemaskine med minimum 1000 omdrejninger pr. minut.

Effektiviteten af centrifugeringen hænger desuden sammen med det valgte vaskeprogram samt størrelsen på vaskemaskinens tromle. Har du rig mulighed for at lade dit tøj hænge til tørre udenfor, kan det være en fordel at vælge en vaskemaskine med en lav centrifugeringshastighed.

Skal tøjet tørre udenfor, spiller en lav restfugtighed ikke den samme rolle. Ydermere slider en høj centrifugeringshastighed mere på tøjet.Copyright Vaskemaskine-guiden.dk 2011 E-mail: info@vaskemaskine-guiden.dk