Forsiden
Centrifugeringsevne og -hastighed
Energiklasse for vaskemaskiner
Fra vaskebræt til vaskemaskine
Gode råd om pletfjerning
Sorter dit vasketøj korrekt
Sparetips- energi og penge
Sådan undgår du husstøvmider
Valg af vaskemaskinemodel
Vaske- og tørreevne for vaskemaskine
Vælg vaskemiddel med omtanke

Fra vaskebræt til vaskemaskine

Hører du til den yngre generation, kan det være svært at forestille sig, at vaskemaskiner ikke altid har været en fast del af husholdningen. Ikke desto mindre er det sandt. Før vaskemaskinen var det god gedigen håndkraft, som lå bag rengøringen af sengelinned, tøj og andre tekstiler. En vaskeproces fra 1800-tallet gav ikke megen mulighed for multi-tasking.

Hvert halve eller hele år mødtes pigerne (selvfølgelig) til en større omgang storvask, hvor der blandt andet blev brugt et vaskebræt til at gnubbe snavset af tøjet. Processen med at vaske tøj kunne sagtens strække sig over et døgn, men til tider kunne det også tage længere tid.

Vaskemaskiner var kendt i 1800-tallet, men apparatet - som dengang blev drevet af håndkraft - var kun forbeholdt ganske få herregårde. I og med, at der var tale om en maskine, kunne man dog få en mand eller en stærk dreng til at hjælpe med det hårde arbejde. Den første elektriske vaskemaskine kom frem i starten af 1900-tallet, hvor danskerne først fik mulighed for at købe apparatet fra 1920'erne.

Vaskemaskiner i hjemmet

Fra 1950'erne blev vaskemaskiner mere og mere gængs i det danske hjem. Til at starte med var det en større investering for en enkelt familie, hvorfor det ikke var uset, at 5-7 familier splejsede om apparatet. I nutidens Danmark har 4 ud af 5 husstande en vaskemaskine.

Apparatets relevans er steget i takt med, at behovet for at vaske ofte er steget gennem tiderne. I starten af det 21. århundrede blev der vasket tæt på 5 gange så meget tøj, som der blev vasket i midten af det 20. århundrede. En stigning i befolkningstallet har en naturlig del af forklaringen, men en anden forklaring er en ændring i vores påklædningsvaner. Vi bruger anderledes tekstiler, som kræver oftere vask samtidig med, at vi skifter tøj mere jævnligt.

Vaskemaskinen som en hjælpende hånd

I dag betragtes vaskemaskinen som en hjælpende hånd. Med dens mange indstillinger har den minimeret besværet i at vaske tøj, og du kan mere eller mindre ordne vasketøj fra arbejdspladsen. Kravene til apparatet er uden tvivl blevet større gennem tiden, hvilket også producenterne er klar over.

Vaskemaskinen er dermed et husholdningsapparat, som er i kontinuerlig udvikling. Da det også er et apparat, som anvendes hyppigt, bliver der ligeledes stillet krav til energi- samt vandforbrug. En vaskemaskine er med andre ord ikke bare en vaskemaskine.Copyright Vaskemaskine-guiden.dk 2011 E-mail: info@vaskemaskine-guiden.dk