Forsiden
Centrifugeringsevne og -hastighed
Energiklasse for vaskemaskiner
Fra vaskebræt til vaskemaskine
Gode råd om pletfjerning
Sorter dit vasketøj korrekt
Sparetips- energi og penge
Sådan undgår du husstøvmider
Valg af vaskemaskinemodel
Vaske- og tørreevne for vaskemaskine
Vælg vaskemiddel med omtanke

Valg af vaskemaskinemodel

En vaskemaskine er ikke bare en vaskemaskine. Der findes tre modeller, som hver har sine fordele (og måske ulemper alt efter, hvem du spørger). Dit valg af model skal naturligvis hænge sammen med den plads, du har til rådighed samt dine krav til en vaskemaskine.

De tre modeller består af en topbetjent vaskemaskine, en frontbetjent vaskemaskine og en kombineret vaske-/tørremaskine. Herunder finder du en gennemgang af de tre forskellige modeller.

Topbetjent vaskemaskine

Denne model er ikke så udbredt herhjemme, som de to andre modeller, men det bliver den ikke mindre god af. Som navnet indikerer, skal denne vaskemaskine betjenes fra toppen forstået på den måde, at tøjet ilægges maskinen fra toppen. Da lågen sidder i toppen, betyder det, at du skal have nok plads over din topbetjente vaskemaskine til, at lågen kan åbnes nok opad.

Denne form for vaskemaskine vil ofte tilbyde en bedre arbejdsposition end den klassiske vaskemaskine, hvor lågen sidder foran på fronten (også kendt som en frontbetjent vaskemaskine). Ved en topbetjent vaskemaskine slipper du for at skulle bøje dig fremover for at lægge tøj i samt tage tøj ud ad maskinen. Derfor er modellen et godt alternativ til folk med dårlig ryg.

topbetjent vaskemaskine

En anden fordel ved den topbetjente vaskemaskine er, at den ofte fremstilles med hjul. Dette gør vaskemaskinen mobil, og du kan køre den frem og tilbage til din tilslutning efter behov. Ydermere er den topbetjente vaskemaskine en pladsbesparende løsning, da den ofte vil være smallere i bredden end den traditionelle vaskemaskine. Kapacitetsmæssig vil en topbetjent vaskemaskine være lidt mindre end den frontbetjente vaskemaskine. Du kan dog finde topbetjente vaskemaskiner, som kan rumme op til 7 kg.

Frontbetjent vaskemaskine

En frontbetjent vaskemaskine er den vaskemaskine, som ses mest i de danske hjem. Som vi allerede har været lidt inde på, så defineres vaskemaskinen som frontbetjent, da lågen sidder på fronten af vaskemaskinen.

Det betyder også at der skal være plads nok omkring maskinen, til at lågen kan åbnes tilstrækkeligt op til siden. Ligeledes skal der være plads nok foran maskinen til, at du kan arbejde med at lægge tøj i maskinen samt hive det ud, når det er færdigt.

frontbetjent vaskemaskine

En frontbetjent vaskemaskine vil ligeledes have sit betjeningspanel på fronten af maskinen. Størrelsesmæssigt måler en frontbetjent vaskemaskine 60 cm i bredden, og den fylder derfor en smule mere end en topbetjent vaskemaskine. En frontbetjent vaskemaskine vil også være fast installeret til et afløb samt til en vandtilslutning. Vælger man en frontbetjent vaskemaskine, har man ofte mere plads til rådighed, og vaskemaskinen vil blive fast installeret på badeværelset eller i en bryggers.

Du kan købe begge typer af vaskemaskiner her:

Køb vaskemaskine hos Jyskhvidevarelager.dk

Køb vaskemaskine hos Lavpriskøkken.dk

Køb vaskemaskine hos Skousen.dk

Køb vaskemaskine hos Enemo.dk

Vaske-/tørremaskine

Som navnet indikerer, er der her tale om en 2-i-1 løsning, hvor du både får en vaskemaskine og tørretumbler i et. Prismæssigt ligger vaske-/tørremaskiner en smule højere end en vaskemaskine, men ser man på den samlede købspris for en vaskemaskine og en tørretumbler, er der klart penge at spare.

En af de faktorer, du skal være opmærksom på i forbindelse med kombinationsmaskinen er, at den ofte kan vaske mere tøj end den kan tørre. Det skyldes, at det kræver mere plads i tromlen at slynge tøjet rundt, så det bliver ordentligt tørt. Forskellen i de to kapaciteter vil variere fra model til model, men en god tommelfingerregel er, at tørrekapaciteten som minimum vil være 1-2 kg mindre end vaskekapaciteten.

vasketørretmaskine
Copyright Vaskemaskine-guiden.dk 2011 E-mail: info@vaskemaskine-guiden.dk