Forsiden
Centrifugeringsevne og -hastighed
Energiklasse for vaskemaskiner
Fra vaskebræt til vaskemaskine
Gode råd om pletfjerning
Sorter dit vasketøj korrekt
Sparetips- energi og penge
Sådan undgår du husstøvmider
Valg af vaskemaskinemodel
Vaske- og tørreevne for vaskemaskine
Vælg vaskemiddel med omtanke

Sparetips - energi og penge

En vaskemaskine er ikke et helt billigt bekendtskab, selvom der efterhånden findes et bredt udvalg af energieffektive modeller. Du kommer dog ikke udenom, at det uundværlige apparat har nogle omkostninger i forhold til brug.

De omkostninger dækker over el, vand og vaskepulver. Er du interesseret i at spare penge kan du med fordel læse videre her. Nedenfor følger nemlig en række råd, som kan være med til at du sparer lidt penge på kontoen.

1. Det første råd går på, om det overhovedet er nødvendigt at vaske dit tøj. Hvis det ikke er beskidt, så kan det være tilstrækkeligt blot at give det en gennemluftning udenfor. Det vil slide mindre på tøjet, og den friske luft er ganske gratis. Jovist strider det imod vanen, og nogle vil nok også finde det direkte uhumsk. Men det er en mulighed, og rent økonomisk og miljømæssigt giver det også god fornuft.

2. Vælg en vaskemaskine med sensorstyret mængdeautomatik - eller sørg for at fylde maskinen helt op. Vaskemaskiner med sensorstyret mængdeautomatik er i stand til at veje tøjet, når du har lagt det i maskinen. Ligeledes kan sensoren vurdere, hvor snavset tøjet er. Funktionen er smart på den måde, at din vaskemaskine kun hiver den fornødne mængde vand ind til tøjet. En helt fyldt maskine vil dog stadig være det mest hensigtsmæssige - især hvis din vaskemaskine ikke har mængdeautomatik. Kan din vaskemaskine rumme 8 kg, men konstant kun bliver fyldt op med 5 kg, så vil din vaskemaskine kontinuerligt anvende unødigt vand svarende til 3 kilos tøjvask. Det løber op - både på din konto og på miljøets konto. Du kan tjekke, om din vaskemaskine er passende fyldt, ved at holde en knyttet næve ind over det tomrum, der er over tøjet. Kan den være der uden at du skal presse tøjet, så har du ilagt den korrekte mængde tøj.

3. Ordet "energivenlig" har sikkert strejfet din øregang en enkelt gang eller to. Som du også kan læse på denne siden under "Energiklasse for vaskemaskiner", skal du være opmærksom på, hvor energivenlig din vaskemaskine er. Hvis man vælger den rette vaskemaskine, er der nemlig mulighed for at spare penge på el- og vandregningen.

4. Spar skyllemidlet væk. Det kan meget vel være, at dit tøj bliver dejlig blødt af det, men det er også den eneste fordel ved skyllemiddel. Det belaster miljøet, at du anvender det samtidig med, at det er en ekstra post i forbindelse med din tøjvask. Du kan derfor tage hensyn til både miljøet og din egen pengepung ved at "nøjes" med vaskepulver.Copyright Vaskemaskine-guiden.dk 2011 E-mail: info@vaskemaskine-guiden.dk