Forsiden
Centrifugeringsevne og -hastighed
Energiklasse for vaskemaskiner
Fra vaskebræt til vaskemaskine
Gode råd om pletfjerning
Sorter dit vasketøj korrekt
Sparetips- energi og penge
Sådan undgår du husstøvmider
Valg af vaskemaskinemodel
Vaske- og tørreevne for vaskemaskine
Vælg vaskemiddel med omtanke

Sorter dit vasketøj korrekt

Er du ikke selv vant til at vaske tøj, kan det være lidt af en udfordring at sortere vasketøjet korrekt. Tekstiler varierer i forhold til, hvad de kan tåle. Silke er for eksempel meget mere følsomt en bomuld, hvor også syntetiske tekstiler kan være lidt skrøbelige. Vil du have mest glæde ud af dit tøj, må du derfor ikke skære alle tekstiler over samme kam.

Hvert stykke tøj er udstyret med en vaskeanvisning, hvor du kan se producentens vejledning til, hvordan tøjet bør vaskes. Ligeledes kan du se anbefalinger til tørretumbling samt hvorvidt tøjet kan eller skal stryges. Vaskesymbolerne og deres forklaring er som følgende (kilde: Gorenje.dk)

Nogle tøjproducenter har opdelt den normale maskinvask i de kategorier, der hører herunder. Det vil sige, at du kan få en bluse, hvor baljen med de 95° er angivet med 40°. Der findes ligeså mange holdninger til tøjvask, som der findes brugere af vaskemaskiner.

Derfor er det ikke heller ikke alle, der følger vaskeanvisninger lige nøje. En del er af den overbevisning, at alt der kan tåle 30°, også bør kun tåle 40°. Ligeledes er der mange, som der mener, at al vask over 60° er frås, hvor andre mener, det er nødvendigt for at slå bakterierne ihjel.

Det vigtigste er blot at huske på, at der ikke er nogen reklamationsret på tøjet, hvis vaskeanvisningen ikke er fulgt. Det er derfor op til dig selv at vurdere, hvorvidt du vil følge vaskeanvisningen eller ej.

Sorter efter farve

Når du har sorteret dit vasketøj efter grader, skal du sortere det efter farve. Igen er det et spørgsmål om temperament, da du naturligvis selv bestemmer, hvor nøje du vil gøre det. Et godt udgangspunkt er dog at frasortere alt det hvide tøj, da det holder farven bedst ved at blive vasket separat fra andre farver.

Hvis du ikke er helt religiøs på området, kan du også komme sandfarvet og beigefarvet tøj i denne bunke. Sort tøj har i teorien også bedst af at blive vasket for sig selv. Du kan dog godt vaske jeans og andet mørkt tøj sammen med det sorte tøj. Overordnet set er der ikke den helt store skade sket, så længe du holder dig på de 40°. Det er først, når du nærmer dig de højere grader, at der virkelig er risiko for farvesammensmeltning.Copyright Vaskemaskine-guiden.dk 2011 E-mail: info@vaskemaskine-guiden.dk